26. september 2014

2 gyldne regler som giver mig en stressfri jul

Min voksenjul ser anderledes ud end barndommens:

Jeg holder ikke jul. J Dette fortolkes ofte som, at jeg ikke bryder mig om jul, men det er langt fra sandt, og at jeg ikke holder jul er en sandhed med modifikationer. Jeg er vild med jul. Rettere, jeg elsker min udgave af julen, for der har jeg helt bevidst skruet ned for alle stimulansknapperne og tempoet, så jeg kan være til stede og være med og bare nyde, slappe af og trække vejret. Med skuldrene på deres rette plads.
Med jul mener jeg november og december (og noget af oktober også – ja, jeg kan jo lige så godt indrømme, at de første hylder med gavebånd og andet da bliver inspiceret, når de dukker op, og en pose pebernødder i oktober holder så afgjort også hos mig J), hvor butikkerne begynder at pynte, hvor julesangene hives frem i radioen, hvor gader og stræder dufter af brændte mandler, glögg og nybagte vafler og æbleskiver.

Jeg har to regler for min jul, som jeg holder fast i, for det gør juletiden hyggelig for mig;
  1. Min jul er stressfri.
  2. Julebag er dejligt - uanset om det er hjemmebragt eller hjemmebagt.


Den stressfrie jul

 

Hvordan gør jeg julen stressfri? Det har taget nogle forsøg at finde frem til formlen for en stressfri jul, som virker for mig. Om den virker for andre, lader jeg være usagt.

Jeg stornyder at have god tid til at frydes over julebelysningen, over duften af netop glögg og brændte mandler i gågaden og til at være til stede, og så er det dejligt at finde kreativ inspiration til gaveindpakning, til kreative sysler i hjemmet eller inspiration til noget helt tredje.
For at dette skal kunne lade sig gøre planlægger jeg mig ud af meget – og uddelegerer temmelig diktatorisk. Jeg nægter kategorisk at piske rundt i sidste øjeblik for at finde en gave. Hvis en sådan skal købes, må en anden ud efter den. Indpakningen, derimod, står jeg hjertens gerne for, for det synes jeg er dejligt.

Ja tak – og hvordan dælen planlægges gaverne lige i god tid? Jeg er ikke bleg for at fremstå som liiiidt sær, når jeg i september og oktober spørger til juleønsker. Der er en klar hensigt med mit spørgsmål, for så er der nemlig tid til at lade sig inspirere af ønskerne – og evt. bestille hjem fra nettet, hvor tiden rent faktisk er en nødvendig faktor. Nogle har også ønsker, som er af hjemmelavet karakter, og de kræver …. tadaaaa…. tid. J En ønskeseddel er for mig til inspiration – for ofte leder et ønske hen til noget andet, som modtageren også kan glædes med og bruge eller nyde (hvis det er mad eller drikke), så tid, tid og atter tid er et vigtigt aspekt.
Jeg kan, som en lille sidebemærkning, anbefale at lave en helårsønskeliste, så der ikke i hast og jag skal findes (panik)ønsker, når der bliver spurgt.Julebag


Hvad med den der julebag?
Jeg bager gerne. Også her tager jeg hul på julen i slut oktober/start november. Nej, bagværket bliver ikke tørt – og NEJ, det er ikke trylledej, jeg leger med. ;-)
Julebagningen kan nemlig med fordel forberedes, så ikke alt skal ske på samme dag eller i samme weekend ved at starte allerede i oktober, når der er tale om dej til f.eks. specier, brunkager, og lignende.
I slutningen af oktober eller starten af november gør jeg dej klar til ovenstående, som rulles til pølser, pakkes ind i bagepapir, lægges i poser og på køl i fryseren. Et par dage inden, at der skal bages, flyttes den indpakkede dej fra fryser til køleskab, og på dagen skal dejen så bare befries fra sin indpakning, skæres i skiver og bages. Voilá.
Må jeg tilføje, at kransekage rent faktisk kan bages helt færdigt og fryses 1½ - 2 måneder inden spisning, og at det bliver bedre af at have været på frost. Jeg ved, at det er en smagssag, men det er muligt, og jeg har endnu ikke oplevet, at smagen har ændret sig til det værre efter frysning. Nå, der er kun evt. pyntning tilbage, når det er tøet op.

Hvis ikke jeg har planlagt ovenstående, så der er dej i fryseren, og jeg ikke har lyst eller overskud til at bage selv; skidt pyt.
Ingen er endnu død af at spise en gang julesmåkager hjemmebragt fra supermarkedet. ;-) Desuden er det sæson for appelsiner, som smager som englene synger, og hvis appelsinerne har været en tur i køleskabet, inden de skal spises, bliver de ekstra friske. Kan helt klart anbefales. Juleknas består jo ikke kun af kager og slik.


Så jeg holder jul. Men det er også sandt, at jeg ikke holder jul. Den 24. december tager jeg et mentalt kurbad i selskab med en kop the og en god bog, og nej, jeg føler mig ikke ensom, og jeg keder mig heller ikke. Min form for jul spreder jeg jo ud over lang tid, og jeg ser mine nærmeste i mindre grupper og undgår på denne måde overstimulering og nedsmeltning. Og hånden på hjertet; det er dejligt at have muligheden for at strække julen og den glæde, der er forbundet med højtiden, samtidig med at jeg bevarer roen i min jul som voksen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar